HTML

View Péter Király's profile on LinkedIn

20 éves a MEK, 10 éves az EPA Én is
MEK önkéntes
vagyok

20 éves a MEK
10 éves az EPA

kirunews

Király Péter, keresés, Lucene, Solr, Java, Perl, PHP, OAI-PMH, webfejlesztés, digitális könyvtár, MARC, FRBR, RDA, Drupal, EAD, EAC, Europeana, eXtensibleCatalog.org, MEK, és sok minden más.

Friss topikok

Linkblog

#AllezCulture - Hajrá kultúra!

2013.07.13. 21:34 kirunews

Az alábbi szöveg az Europeana Alapítvány által készített röplap (http://pro.europeana.eu/documents/858566/0/AllezCulture+leaflet) fordítása. A röplapot az #AllezCulture („Hajrá kultúra!”) kapmány keretében készítette az Europeana annak érdekében, hogy az Európai Unió költségvetésének átstrukturálása részeként tervezett, és az Europeana helyzetét meglehetősen nehézzé tevő megszorítás ellen érveljen. Az eredeti szöveg első része egy infografika, amiből csak a feliratokat fordítottam le. A fordításhoz fűzött észrevételeiért köszönettel tartozok Bánhegyi Zsoltnak.

Europeana – a támogatásra méltó ügy

Mi az Europeana?

Európa ingyenes digitális könyvtárát, múzeumát és levéltárát támogató infrastruktúra.

Honnan kerülnek be az adatok?

  • Könyvtárakból
  • múzeumokból
  • levéltárakból
  • kiadóktól

Mit csinál az Europeana?

Kik használják az Europeanát?

  • Kulturális Intézetek
  • Kreatív ágazatok
  • Polgárok munkára, tanulásra és szórakozásra

Miért vagyunk fontosak?

  • Támogatjuk a gazdasági növekedést
  • Összekötjük Európát
  • A kultúrát mindenki számára elérhetővé tesszük

Az Europeana a kulturális örökséget érintő változások katalizátora.

Miért?

  • Mivel online hozzáférhetővé tesszük a kulturális örökséget.
  • Mivel több mint 2 200, minden európai országot és a 29 európai nyelvet lefedő szervezet adatait egységesítettük.
  • Mivel a kreatív ágazatok és az induló üzleti vállalkozások számára gazdag, interoperatív, szerzői jogi információkkal ellátott anyagokat biztosítunk
  • Mivel minden állampolgár számára biztosítjuk, hogy digitális államolgár lehessen, függetlenül attól, hogy gazdag vagy szegény, kivételezett vagy jogfosztott.

Az Europeana képes volt a változásra amikor a kulturális örökséget érintő adatokat és az ehhez való hozzáférést nyílttá tette, és most a világ vezető intézménye a hozzáférhető digitális kultúra területén – ami üzemanyaggal fogja ellátni Európa digitális gazdaságát. Ma az Europeana segítségével bárki megnézheti az itt található 27 milió digitalizált objektumot, köztük könyveket, festményeket, filmeket és hanganyagokat.

Emeld fel a hangod az Europeana támogatásáért!

Segíts, hogy biztosíthassuk a Connecting Europe Facility alap támogatását

Három legfontosabb érvünk:

1. Az Europeana elősegíti a gazdasági növekedést

Az európai kreatív ágazatok gyorsan növekednek, gazdaságunk szempontjából egyre fontosabbak [1] és szükségük van üzemanyagra. Az Europeana ezt biztosítja. A kreatív és technológiai üzletágak, a szoftverfejlesztők, a mobil alkalmazásokat készítő mérnökök – különösen az oktatási, a turizmus és a játékfejlesztés területén – új és egyre ötletesebb módon hasznosítják újra az Europeana nyílt adatait és kódját. A kreatív partneri kapcsolatokon keresztül egy megosztott virtuális kutatási környezetet is építünk, ami jelentősen fogja csökkenteni az egyetemi és kutatóintézeti könyvtárak költségeit. Az Europeana nyíltsága ösztönzi és lehetővé teszi a benne lévő gyűjtemények kreatív újrahasznosítását, ami egyszersmind megsokszorozza azokat a lehetőségeket, ahogy az európai népek foglalkozhatnak saját örökségükkel.

Az adatok újrahasznosítási lehetőségeinek felszabadításával az Europeana az európai tartalomra támaszkodó kreatív iparágak és KKV-k számára biztosít megbízható alapanyagot, támogatva ezzel az innovációt és lehetővé téve a növekedést.

Hatásmutatók:

  • Jelenleg 770 cég, vállalkozó, oktatási és kulturális intézmény vizsgálja, hogyan tudná az API-n keresztül saját szolgáltatásaiba (weboldalába, mobil alkalmazásaiba, játékaiba stb.) illeszteni az Europeana adatait. Lásd az olyan példákat, mint az inventingeurope.eu és a www.zenlan.com/collage/europeana.
  • A digitális örökség munkahelyeket teremt – Magyarországon például több mint 1000 éretségizett főt vontak be a kulturális örökség digitalizálásába, amelynek eredményei majd az Europeanát gazdagítják. Az Egyesült Királyság-beli Historypin mérete számításuk szerint meg fog duplázódni a kulturális örökség nyitottabb digitális változatainak elérhetőségével.
  • A rivális földrészek: Észak-Amerika (az Amerikai Digitális Közkönyvtár) és Ázsia (Koreai Szerzőijogi Bizottság) egyezményeket írtak alá az Europeana modelljének átvételéről.
  • Az elmúlt öt év során az EU kezdeti 150 millió eurós beruházása 21 különböző ország minisztériumaitól származó 70 millió eurónyi kiegészítő támogatást eredményezett.
  • Európa máig összesen több mint 1,2 milliárd eurót invesztált digitalizálási projektekbe. Az Europeana az egyetlen olyan platform, ami mindezt az adatmennyiséget összegyűjti és biztosítja a korlátozás nélküli használatot.

2. Az Europeana összekapcsolja Európát

A kultúrához való, mindenki számára egyenlő feltétellel biztosított demokratikus hozzáférés Európa minden közössége számára segít megérteni a múltat és érzékelni a kultúrák közti különbségeket, hasonlóságokat. Az Europeana határokon átnyúlóan hozza közel egymáshoz a népeket és nemzedékeket azáltal, hogy segít nekik megosztani az első világháborúhoz és a Vasfüggöny 1989-es lebontásához kapcsoló személyes és családi történeteiket. A történettudomány előadásmódjával együtt megjelenített, saját nyelven elmondott személyes történetek összekapcsolják az emberek múltját a tágabb európai történelemmel.

Az Europeana, ugyanúgy, ahogy a földrészen átnyúlóan egyes embereket összekapcsol, az egységesített modellen keresztül kulturális szervezeteket is összeköt. Ez azt jelenti, hogy Európa szerte minden együttműködő szervezet kulturális adatait összehangoltuk.

Az emberek gyakran beszélnek a kulturális válaszfal megszüntetéséről és a kultúra új befogadók számára történő megnyitásáról, de nagyon kevesen állíthatják, hogy annyival járultak volna hozzá mindezekhez az erőfeszítésekhez, mint az Europeana a kulturális közjavak irányába tett lépésével.” Neelie Kroes, a Bizottság alelnöke

Hatásmutatók:

  • Az Europeanaban 27 millió tárgy érhető el. Igazi soknyelvű és kultúraközi szolgáltatás, minden európai nyelven és mind a 27 EU tagországból vannak rekordok.
  • Máig 50 000, az első világháborúra vonatkozó tárgy és történet gyűlt össze és több mint 2500 ember jött el családtörténeti eseményeinkre.

3. Az Europeana mindenki számára hozzáférhetővé teszi az európai kultúrát

Az európai kulturális örökség különféle módokon és helyeken való nyílttá és szabaddá tételével mindazok is, akik nem tudnak utazni, vagy nem utaznak (a fiatal, társadalmilag elszigetelt, vagy konfliktusok utáni állapotban levő közösségek) hozzáférhetnek ahhoz, amit az Europeana nyújtani tud. Nincsnek határok atekintetben, hogy ki ismerheti meg az Europeanában található kulturálisan jelentős helyeket, digitális objektumokat, műtárgyakat és történeteket. 2012-ben mind a 20 millió Europeana rekordot a Creative Commons Zero public domain licensz alatt publikáltuk – elérhetővé téve mind a kereskedelmi, mind a nem-kereskedelmi jellegű újrahasznosítást.

Weboldalunk maga reszponzív, vagyis a megjelenés alkalmazkodik a számítógépek, mobileszközök és a tabletek képességeihez.

Közösségi média csatornáink eljuttatják gyűjteményeinket azokra a helyekre, amiket az emberek online látogatnak, ezzel olyan csoportokat is elérve, akiknek valószinűleg nincs közvetlen hozzáférésük a portálhoz.

A digitális írástudás és családi programunk a nemzedékek közti együttműködésre továbbá arra ösztönöz, hogy osszuk meg egymással európai élettapasztalatainkat.

Partneri együttműködésünk a Promethean Planet-tel és az Euroclióval a tanárok számára biztosít forrásokat Európa szerte.

Hatásmutatók:

  • Csatlakozunk minden nagy és reményteljes digitális csatornához, például a Wikipédiához, Facebookhoz, Tumblrhez.
  • A mobil és tablet változatok használata növekszik.
  • Tavaly egyetlen Editathon esemény alatt a Wikipediában hivatkozott Europeanás tartalmakat több mint egy milliószor érték el, hírlevelünket 110 000-szer nyitották meg, Facebook bejegyzéseinket átlagosan 17 ezren nézik meg.

Az Europeana által végrehajtott CC0 publikálás valójában egy olyan merész lépés, ami ‘segít galériák, könyvtárak, levéltárak és múzeumok számára követésre érdemes precedenst teremteni – másrészt segíteni fog egy kicsit közelebb kerülnünk a kulturális tartalmakat felölelő, mindenki számára szabadon használható és élvezhető digitális közjavakhoz’ Jonathan Gray, Open Knowledge Foundation.

Mit csinálna az Europeana a befektetéssel, ha megkapná?

  • Kulturális örökség tekintetében a világ vezető digitális szolgáltatásaként – infrastruktúráját megerősítve, még több embert elérve – fenntartja az Europeanát.
  • Kereskedelmi befektetéseket vonz.
  • További audiovizuális tartalomfejlesztéssel elégíti ki a felhasználók igényeit – más tartalomtípusokhoz képest tízszer valószinűbb, hogy felhasználóink meglátogatják ezeket.
  • A tartalmakat tovább igazítja a felhasználó igényekhez és érdeklődési területekhez.
  • Katalizátorként működik, segítve a kulturális örökség szektorát abban, hogy szolgáltatásaikat úgy építsék és fejlesszék, hogy az megragadja az új nemzedékek figyelmét.

Milyen következményekkel jár, ha az Europeana nem kapja meg az EU támogatását a Connecting Europe Facility programon belül?

  • Az Europeanán keresztül generált kereskedelmi lehetőségek kétségkívül megszűnnek, aminek további következményei is lesznek a kulturális és oktatási ágazatok gazdasági fejlődésére.
  • Jelenleg az Europeana és ennek következtében maga Európa is világvezető a nyílt adatok terén – ez a globális kulturális és technológiai vezetőszerep elvész.
  • Elvész a digitális szabványosítás, interoperabilitás és a szellemi jogvédelem harmonizációja terén nemcsak Európában, de az egész világon elért fejlődés.

 

[1] A kreatív ágazatok az EU GPD-jének 3.3%-át, és a foglalkoztatottság 3%-át teszik ki. Forrás: European Competitiveness Report 2010. (Európai versenyképességi jelentés, 2010). A kreatív ágazatok évi növekedése 7%.

1 komment

Címkék: europeana #AllezCulture

A bejegyzés trackback címe:

https://kirunews.blog.hu/api/trackback/id/tr365403534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása