HTML

View Péter Király's profile on LinkedIn

20 éves a MEK, 10 éves az EPA Én is
MEK önkéntes
vagyok

20 éves a MEK
10 éves az EPA

kirunews

Király Péter, keresés, Lucene, Solr, Java, Perl, PHP, OAI-PMH, webfejlesztés, digitális könyvtár, MARC, FRBR, RDA, Drupal, EAD, EAC, Europeana, eXtensibleCatalog.org, MEK, és sok minden más.

Friss topikok

Linkblog

SSH csatornák

2011.11.08. 12:42 kirunews

Régi problémám, hogy nehézséget okoz az adatoktól függő hibakeresés ha az adatokat nem tudom teljes körűen reprodukálni a saját gépemen. Például egy Solr index elkészítéséhez - most nem ismertetetndő okok miatt - kellhet akár egy egész munkanap, a kész, távoli szerveren lévő index letöltéséhez pedig még több is (sajnos az internetszolgáltató által kínált kapcsolat sebessége éppen, hogy átlépi a minimális értéket). Egy ideje sejtettem, hogy az SSH csatorna nevű technológia segítségével megoldható a probléma, és a távoli erőforrást helyi erőforrásként lehetne láttatni, de amikor próbálkoztam ezzel, mindig vakvágányra futottam (az SSH egyszerűen túl sok mindent tud, és nehéz kibányászni célirányosan azt, amire éppen szükség van). Viszont néhány napja megvettem Christopher Negus és Francois Caen Ubuntu Linux Toolbox című könyvét (Wiley, 2008), amiben világosan le van írva a probléma és a megoldása, ami nevetségesen egyszerű:

ssh -L <helyi port>:<helyi gép>:<távoli port> <távoli felhasználó>@<távoli gép>

például

ssh -L 8983:localhost:8983 developer@example.com

Ez azt csinálja, hogy a távoli gépen pl. 8983 porton keresztül elérhető szolgáltatást elérhetővé teszi a helyi gép adott portján (pl. localhost:8983). Mivel a Drupal XC moduljait fejlesztem, a megrendelő könyvtár bibliográfiai adatbázisát ezen a módon a saját gépemről is elérem és tudom a megjelenítés vagy a működés kisebb-nagyobb hibáit reprodukálni, nyomon követni, elemezni és végül javítani. Chx felhívta a figyelmemet (köszönet!), hogy a mezei ssh helyett lehet az autossh-t is használni, ami anyival tud többet, hogy a kapcsolat megszakadása esetén (ami inaktivitás következtében elő-elő fordul) mindenféle kézi beavatkozás nélkül automatikusan újra csatlakozik a távoli géphez. A parancsot ugyanígy kell indítani, csak ssh helyett az autossh parancsot kell használni (ami nem része az alap Ubuntu kiszerelésnek, így külön kell telepíteni).

Ilyen módon mindenféle, adott porton keresztül elérhető szolgáltatást (leginkább valamilyen adatforrást, pl. adatbázist, indexet) be lehet csatornázni a saját gépünkre. Nagyon fontos viszont, hogy gondoskodjunk arról, hogy az adatokat nem módosíthassuk, pusztán olvasási módban nyissuk meg őket, amihez az adott szolgáltatás jogosultságai kel úgy beállítani, hogy csak adott műveleteket engedjen meg a bejelentkezett felhasználónak.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kirunews.blog.hu/api/trackback/id/tr413363228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása