HTML

View Péter Király's profile on LinkedIn

20 éves a MEK, 10 éves az EPA Én is
MEK önkéntes
vagyok

20 éves a MEK
10 éves az EPA

kirunews

Király Péter, keresés, Lucene, Solr, Java, Perl, PHP, OAI-PMH, webfejlesztés, digitális könyvtár, MARC, FRBR, RDA, Drupal, EAD, EAC, Europeana, eXtensibleCatalog.org, MEK, és sok minden más.

Friss topikok

Linkblog

A spanyol közös katalógus és az XC

2011.09.13. 10:16 kirunews

Néhány hete érkezett egy váratlan levél, amiben Domingo Arroyo Fernández arról értesítette az eXtensible Catalog közösséget, hogy még az év elején a spanyul kulturális minisztérium elhatározta, hogy az összes állami ellenőrzés alatt levő spanyol könyvtár (közel ezer könyvtárról van szó) közös katalógusát XC alapon készítteti el. Készült is erről egy közel 60 oldalas tanulmány http://hdl.handle.net/10421/5601. Domingo a közös katalógus elkészítésére felállt minisztériumi munkacsoport koordinátora. Tegnap derült ki, hogy Randall, az XC menedzsere és Domingo az utóbbi napokat megbeszélésekkel töltötték, és az XC aktívan is részt fog venni a munkálatokban. A fő kivitelező a Mas Medios nevű fejlesztéssel foglalkozó valenciai cég, akik például a Koha spanyolországi bevezetésén is dolgoztak. Két fejlesztő, Rita Rincón (Drupal), és Salvador Zaragoza Rubio (OAI és MST Toolkit) részt fog venni a XC fejlesztésében is. A következő 4-5 hónap erről az együttműködésről fog szólni. A munka számos szempontból nagy kihívás, elsősorban a részt vevő könyvtárak nagy száma, és a könyvtárak által használt rendszerek változatossága miatt. Érdekes módon a rekordszám nem olyan nagy, mint amire gondoltam volna: mindössze 10 milliós nagyságrendű (én 100 milliósra tippeltem). A projekt kapcsán jó lenne egy kicsit megtanulni spanyolul (ahogy látom a latintudás igencsak hasznos lesz itt, az igeragozásban ránézésre vannak hasonlóságok, az informatikai terminilógiában pedig sok angollal egyező kifejezés található (sites - sitos, diseño - design, accesibilidad - accessibility) - hogy ezeket az angolból vették át, vagy közös latin gyökük van, nem tudom, de lényegtelen is.)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kirunews.blog.hu/api/trackback/id/tr573222634

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása